Sonntag, 1. September 2019


O NAMA

2013 godine smo pokrenuli 40-SATNO KLANJANJE PRESVETOM SAKRAMENTU za našu Domovinu i hrvatski narod, koje je trajalo tijekom korizme od Čiste Srijede do Cvjetnice.

INICIJATIVA je nosila naslov: „MOJA DOMOVINA“ i obuhvaćala je  župe u Hrvatskoj, BiH, Hrvatske katoličke misije u Europi i diljem svijeta: svakog dana tijekom korizme u jednom drugom gradu, diljem svijeta gdje žive Hrvati, održalo se klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kao molitveni lanacHrvati iz domovine i iseljeništva u cijelom svijetu ujedinjeni u molitvi!

Inicijativu 'Moja Domovina' podržalo je i ravnateljstvo za hrvatsku inozemnu pastvu.  U 40-satno klanjanje su se uključile župe i misije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Kanade i Njemačke:

·        Hrvatska katolička misija (HKM) Berlin - misija u kojoj se rodila inicijativa među vjernicima i podržana od župnika fra Petra Čirka

·        Udruga Benedikt Split - sa fra Josipom Marcelićom

·        Hrvatska Katoličke Misje/Zajednice:
o   u Njemačkoj: Stuttgart, Dresden, Heidenheim/Aalen, Göttingen, Düsseldorf, Hamburg, Waiblingen, Freising, Ludwigsburg, Sindelfingen,...
o   u Kanadi: Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata, Toronto
o   u Švicarskoj: HKM Frauenfeld
·        Župa sv. Luke Otok (Sinj, HR)
·        Duhovni Centar Kuća Dijeteta Isusa, Livno (BiH)
·        Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, Strmec Samoborski (HR)
·        Služavke Malog Isusa, Split (HR)



Službeni završetak 40-satni molitvenog (adoracijskog) lanaca Hrvata diljem svijeta bio je na svim mjestima KLANJANJA: na CVJETNICU, 24. ožujka 2013. – sa sv. Misom i satom klanjanja. 




Berlin

Hamburg

Split
Ovo je plakat naše prve inicijative iz 2013

Kratka povijest nastanka inicijative: početkom godine smo Anica Krstanović, Mijo Marić i ja (sve troje članovi HKM Berlin) razgovarali o situaciji u domovini. Kao svakom Hrvatu jaka nam je želja bila učiniti nešto za naš hrvatski narod. Kao vjernicima nam je bilo jasno, da molitva može učiniti najviše, kao što smo se u studenom 2012. svi i uvjerili u moć molitve, te da je zajednička molitva Bogu za naše generale UJEDINILA HRVATSKI NAROD, svi smo vidjeli SNAGU zajedničke MOLITVE. Stipe je sjetio 40-satne molitve/klanjanja u "nevoljama", ispričao nam je nekoliko primjera iz crkvene povijesti, kako su biskupi pozivali na "40-satnu molitvu u nevoljama" – tako je ideja bila rođena, pozvati sve Hrvate, pogotovo iseljenu Hrvatsku, ciji smo i mi dio,  na zajedničku molitvu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u "nevoljama" hrvatskog narodu. Predstavili smo ideju našem župniku, fra Petru Čirku, odmah je oduševljeno podržao tu ideju, napisali smo skupa nakane i porazgovarali o mogućem konceptu inicijative te smo zajednički poslali mail fra Josipu Bebiću, koji je rekao da "svim srcem" podržava inicijativu. U dogovoru sa fra Petrom želimo organizacijski sve učiniti da se Hrvati iz domovine i iseljeništva u cijelom svijetu ujedine u molitvi, održavajući Klanjanje svakog dana tijekom korizme u jednom drugom gradu, diljem svijeta gdje žive Hrvati.

Moja sestra Anica je  vodila cijelju organizaciju ove initijative, pronašla geslo kard. Stepinca i druge stvari. Mijo, kao dugogodišnji šef Hrvatskog Svijetskog Kongresa u Njemačkoj je pomogao sa svojim izvrsnim kontaktima i idejama. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen